Vendée Globe: Sejlerne sætter farten ned på grund af storme

0
Vendee Globe
Jean Pierre Dick er den første Vendée Globe-sejler, som sejler nord om Tasmanien.

Voldsomme storme, lavtryk på lavtryk og syv meter høje bølger fra forskellige retninger tvinger skipperne i Vendée Globe til at sætte farten ned. Én sejler over 20 knob for storsejl alene – med tre reb. En anden sejler nord (!!!) om Tasmanien.

Dag 38 af verdens hårdeste kapsejlads – solo-sejladsen Vendée Globe – trækker tænder ud hos deltagerne. Voldsomme lavtryk i Sydhavet tvinger sejlerne til at sætte farten ned for at lade lavtryk passere og for at sikre, at bådene kan holde til at sejle i områder, hvor redningstjenester ikke kan nå dem, hvis uheldet er ude.

Den mest dramatiske beslutning står Jean Pierre Dick for. Han har valgt at lægge sin rute mod Kap Horn nord om Tasmanien, og det er første gang i kapsejladsens historie, at en deltager vælger den løsning.

Grunden er hårdt vejr, og det har givetvis ikke været en nem belsutning, der sætter ham mange sømil bagud i forhold til de førende. Men valget om at sætte farten ned – og i visse sejleres tilfælde om at ændre den østlige kurs mod Kap Horn til en kurs mod nord – gør ondt på kapsejlerne.

– Jeg har tabt omkring 400 sømil på at sætte farten ned, og det stresser mig, men vinden er over 40 knob, bølgerne er over syv meter høje, forklarer Yann Eliès, der lige nu er på femtepladsen – 2313 sømil efter den førende Armel Le Clèac’h.

– Det tærer på humøret, at jeg nu kæmper mod det andet store lavtryk. Men vi er udenfor redningstjenesternes rækkevidde, så det er en svær beslutning at sætte sikkerheden først. Jeg er omgivet af squalls (pludselige vindpust, red.), men det er ikke vinden, som er det store problem. Det er bølgerne fra forskellige retninger, der gør livet ombord besværlig. De værste bølger ser ud til at ramme mig i løbet af de næste 24 timer, og jeg sejler omkring 60-70 procent af mine polardiagrammer – med tre reb i storsejlet og ikke andet, siger han.

Søger læ ved Tasmanien

Jean Pierre Dick har valgt den mest drastiske løsning for at undgå den kraftige storm, og han har lagt kursen mod nord i stedet for øst og søgt i læ syd for Tasmanien.

I front har Armel Le Cléac’h udvidet forspringet til Alex Thomsen til 200 sømil.

– De sidste par dage har ikke været lette. At spise, tage tøj på og bare det at bevæge sig rundt på båden – alt har været besværligt. Men man er nødt til at fortsætte, for det i de her betingelser, at man kan gøre en stor forskel, siger Le Cléac’h.

Føler sig ensom i det Indiske Ocean

På fjerdepladsen ligger Jérémie Beyou, som indrømmer, at han har det svært med de hårde vejrforhold.

– Jeg sejler på 80 procent af max for at sikre mig, at jeg kan nå målstregen. Mit mål er at krydse Sydhavet uden flere skader. Bølgerne har lagt sig en smule, men det bliver værre forude. Problemet hernede er, at alt er gråt, så man kan ikke se de voldsomme squalls, før de rammer. Forude venter en hård dag, og jeg ved, at stormen bliver hård, derfor har jeg tjekket båden på kryds og tværs, for der er 60 knob vind i udsigt. Jeg håber, forholdene bliver roligere efter stormen, for jeg har følt mig ensom, siden vi bevægedes os ind i det Indiske Ocean, forklarer han.

Læs mere om Vendée Globe her. 

Vendee Globe
Stillingen i toppen af Vendée Globe den 14. december.