Fastnet Rock ligger, hvor den plejer. Men opmærksomheden omkring klippen med fyret er større end normalt i de her dage, hvor verdens hurtigste sejlbåde bruger den som mærke.

ROLEX FASTNET RACE: Supermaxi’s, trimaraner og Vendée Globe-racerne er alle med i den legendariske 605 sømil lange kapsejlads, Rolex Fastnet Race. Det er et hav af mindre sejlbåde også, men alligevel har kapsejladsen i år fået lidt mere opmærksomhed.

Og det har den, fordi Volvo Ocean Race-besætningerne bruger den berygtede kapsejlads, hvor flere har mistet livet gennem tiderne, til at træne op til Volvo Ocean Race, der starter sidst på året.

Godt nok kommer besætningerne på VOR-bådene i de næste mange måneder i mediernes søgelys, men det var nogle andre både, som stjal opmærksomheden.

Concise 10, Sail No: GBR 70, Class: MOCRA, Owner: Tony Lawson, Type: MOD 70
Concise 10, Sail No: GBR 70, Class: MOCRA, Owner: Tony Lawson, Type: MOD 70

Trimaranen Concise stak af fra start og tog sikkert sejren efter 42 timer og 55 minutter til søs. Tiden var ikke i nærheden af rekorden, for der skulle krydses hele vejen til ‘The Rock’. Og det gør MOD70-trimaranen altså med 21 knob med 50 grader til vinden.

Rambler 88 tager line honours for enkeltskrogsbåde.
Rambler 88 tager line honours for enkeltskrogsbåde.

For enkeltskrogsbådene var det Rambler 88 – en båd designet til Sydney-Hobart havkapsejladsen – som var første båd over mållinien i tiden 2 dage, 9 timer og 34 minutter. Tiden er mere end seks timer hurtigere end deres tid i 2015 – men stadig langt fra rekorden, som Ian Walker og VOR-båden Abu Dhabi Ocean Racing satte i 2011 på kun 1 dag, 18 timer og 39 minutter.

– 360 sømils kryds er både hårdt og koldt, konstaterede skipper Rambler 88-skipper George David tørt, da han og besætningen kom på land.

I 2011 kostede kapsejladsen næsten George David livet, da hans 100 fods maxi tabte kølen i kapsejladsen, og han og tre andre blev skyllet væk fra båden. Et lille mirakel indtraf, da de blev fundet i bølgerne kort før aftenmørket satte ind.

– Vi kaldte redningsfolkene på Valentia MSRC-stationen Balitmore RNLI via VHF’en. De havde allerede set os komme via trackeren. Vi kender de folk ret godt og har mødt dem i de værste forhold til søs. De er fantastiske folk, og det var rart at tale med dem igen, siger George David.

Kineserne vinder hos Volvo Ocean Race-bådene

For Volvo Ocean Race-bådene var Fastnet Race bare en lille træningstur. Alligevel blev der gået til den. Sølle 56 sekunder var der mellem kinesiske DongFeng Racing og spanske Desafio MAPFRE efter den 605 sømil lange op-nen-bane.

Og den afstand kan beskrives på denne måde:

Herunder kan du se en video fra Concises målgang og de foreløbige resultater tidligere i nat.

Læs mere om ROLEX FASTNET RACE her.